Инициативи за градско земеделие

Инициативи за градско земеделие

Инициативите за градско земеделие, или т.нар. Urban farming, стават все по-разпространени по света, превръщайки свободните парцели, покриви и обществени пространства в оживени центрове на земеделска дейност. Тези инициативи не само осигуряват пресни продукти, но и насърчават ангажираността на общността, насърчават устойчивостта на околната среда и повишават продоволствената сигурност. 

Incredible Edible (Великобритания) 

Инициативата Incredible Edible произхожда  от град Тодморден, Англия и представлява движение, насърчаващо гражданите да засаждат ядливи култури на обществени места. Тя вдъхновява подобни инициативи по целия свят, насърчавайки култура на споделено производство на храни и устойчивост на общността. 

През 2007 г. Пам Уорхърст и Мери Клиър, двама жители на Тодмордън, се впускат в мисия да превърнат града си в място за производство на хранителни продукти по устойчив начин, като  превъръщат обществени пространства в зеленчукови градини. Първоначално скромната инициатива за засаждане на билки бързо прераства в общоградско движение. От обществени до овощни градини, от билкови парцели до зеленчукови лехи, Incredible Edible трансформира обществените пространства на Тодморден в жизнени пространства. Училищата, парковете, гарите и дори полицейското управление предоставят плодородна почва за отглеждане на храна, насърчавайки чувството за общност и връзка между жителите. 

Централно място в етиката на Incredible Edible е вярата в споделянето: споделяне на храна, знания и умения. Редовно се организират общностни събития, семинари и образователни програми, за да научат хората от всички възрасти как да отглеждат собствената си храна, да готвят питателни ястия и да живеят по-устойчиво. Чрез тези инициативи Incredible Edible даде възможност на хората и общностите да поемат контрола върху доставките на храна, да намалят хранителните отпадъци и да изградят по-силни и устойчиви градове. 

Посланието на Incredible Edible надхвърля националните граници, вдъхновявайки подобни инициативи в градове по целия свят. От Франция до Индия, от Канада до Австралия, общностите прегръщат принципите на Incredible Edible и възстановяват публичните си пространства за производство на храни. Въздействието на движението се простира далеч отвъд границите на Тодморден, демонстрирайки универсалната привлекателност на отглеждането на храна като катализатор за положителна социална промяна. 

В перспективата на климатични промени, продоволствена несигурност и социалната изолация, принципите, възприети от Incredible Edible, никога не са били по-актуални. Чрез свързване на хората със земята, насърчаване на местното производство на храни и насърчаване на сближаването на общността, движението предлага нова възможност за устойчиво производство. 

 

Заводът, Чикаго

Инициативата Plant Chicago стартира през 2011 г. и обединява местните общности за създаване на хранителни предприятия в югозападната част на Чикаго. В продължение на 8 години Plant Chicago подкрепя непрекъснато развиващия се проект и носи осезаеми ползи за заобикалящата общност.   

Базирана в Чикаго, Илинойс, The Plant е вертикална ферма, разположена в преустроена индустриална сграда. Историята на The Plant Chicago започва с мисията да превърне свободна индустриална сграда в процъфтяваща екосистема за производство на храни, образование и предприемачество. Основан през 2010 г. от предприемача Джон Едел, The Plant въплъщава принципите на кръговата икономика и системите със затворен цикъл, където отпадъците се превръщат в ресурс и всеки аспект от дейността служи на цел. 

Този иновативен проект използва аквапоника, хидропоника и вермикултура за отглеждане на храна, като същевременно свежда до минимум отпадъците и потреблението на енергия. Заводът също така е домакин на образователни семинари и осигурява място за малки предприятия за храни. Сградата е дом на разнообразен набор от устойчиви бизнеси, включително аквапонични и хидропонни ферми, занаятчийски производители на храни, занаятчийски пивоварни и др. Тези предприятия работят в симбиоза, споделят ресурси, намаляват отпадъците и си сътрудничат, за да създадат по-устойчива и устойчива хранителна система. 

В основата на The Plant Chicago е неговият ангажимент към иновациите. Съоръжението служи като лаборатория за тестване и усъвършенстване на най-съвременни технологии и устойчиви практики в производството на храни и управлението на отпадъците. От аквапоника и вермикултура до възобновяема енергия и водни системи със затворен цикъл, наемателите на завода са в челните редици на устойчивото земеделие и градското земеделие, пионерски нови подходи за отглеждане на храна в градовете. 

The Plant Chicago е и център за ангажиране на общността и образование. Чрез обиколки, семинари и програми за популяризиране, The Plant кани хора от всички възрасти да научат за градското земеделие, хранителното предприемачество и устойчивостта на околната среда. Свързвайки се с училища, обществени групи и местни жители, The Plant се стреми да вдъхнови следващото поколение иноватори и създатели на промени. 

 

Чрез пренасочване на изоставени сгради, използване на възобновяеми ресурси и насърчаване на сътрудничеството между различни заинтересовани страни, заводът демонстрира потенциала на градското земеделие за създаване на работни места, съживяване на кварталите и насърчаване на екологичната устойчивост. 

 

 

CityFarm Малайзия 

Разположен в Куала Лумпур, CityFarm Malaysia е социално предприятие, насърчаващо градското земеделие и устойчивия начин на живот. Техните инициативи включват градини на покрива, хидропонни системи и образователни програми, насочени към градските жители, които искат да се свържат отново с природата и да произвеждат собствена храна в ограничени пространства. 

CityFarm Malaysia е основана с цел да вдъхнови повече градски фермери с възможността да растат на местно ниво отвсякъде за по-устойчиво бъдеще на производството на храни. Тя е съоснована от 4 университетски колеги през 2016 г. със закрита вертикална изложбена ферма,  която произвежда 2000 глави маруля всеки месец. 

Основният двигател на CityFarm Malaysia е способността му да задоволи бързия растеж на потребителското търсене на достъпни, висококачествени, местно произведени култури. Земеделието в града също е в състояние да намали въглеродния отпечатък на храни, тъй като води до оптимизиране на транспорта и на пътя на храната “от фермата до масата”.  

 

Eetbaar, Холандия 

Eetbaar Rotterdam се превежда буквално катоГоден за консумация Ротердам” и е движение на обикновените хора, което трансформира градските пространства в Ротердам в пространства за производство на плодове, зеленчуци и билки. От обществени овощни градини до билкови градини, техните инициативи насърчават биоразнообразието, хранителния суверенитет и по-тясната връзка между жителите на града и техните източници на храна. 

Eetbaar Rotterdam превръща градските пространства в зелени пейзажи, пълни с плодове, зеленчуци и билки, свободно достъпни за всеки. С мисия да свърже отново жителите на града с природата и храната, Eetbaar Rotterdam стартира инициатива за по-устойчива и устойчива градска среда. 

От занемарени парцели и свободни парцели до покриви и улични ъгли, никое пространство не е твърде малко или незначително, за да бъде превърнато в градина. Това е движение, което предефинира начина, по който възприемаме градския живот и устойчивостта. Чрез насърчаване на местното производство на храни, намаляване на разходите за транспорт и насърчаване на по-тясна връзка между хората и техните източници на храна, Eetbaar Rotterdam помага за изграждането на по-устойчив и самодостатъчен град. Редовно се организират общностни събития, семинари и образователни програми, за да научат хората от всички възрасти как да отглеждат собствената си храна, да готвят питателни ястия и да живеят по-устойчиво.  Тъй като движението продължава да се разраства, Eetbaar Rotterdam служи като блестящ пример за трансформиращата сила на действията на обикновените хора и потенциала на градското земеделие да създаде положителна промяна.  

 

Agricultura Nuova, Италия 

Базирана в Милано, Италия, Agricultura Nuova е кооперативна инициатива за възстановяване на изоставени градски пространства за биологично земеделие. Техните проекти включват градини на покрива, вертикални ферми и програми за селско стопанство, подкрепяни от общността, допринасяйки за хранителната самодостатъчност и социалното сближаване на града. Тази иновативна инициатива за сътрудничество превръща изоставените градски пространства в  центрове на биологичното земеделие, ангажиращо общността и опазването на околната среда. 

 

Основана на принципите на агроекологията и социалната справедливост, Agricultura Nuova се стреми да преосмисли ролята на селското стопанство в градските пейзажи. Чрез възстановяване на свободни парцели, покриви и неизползвани сгради за производство на храни, инициативата съживява кварталите, насърчава биологичното разнообразие и насърчава по-тясна връзка между жителите на града и техните източници на храна.  

 

Lufa Farms, Канада 

Базираните Монреал, Квебек ферми Lufa Farms революционизират градското земеделие със своя търговски модел на оранжерия на покрива. Чрез използване на съвременни технологии и устойчиви практики, Lufa Farms доставя прясна, местна продукция директно на потребителите целогодишно, намалявайки хранителните мили и въздействието върху околната среда.  

Основана през 2009 г. Lufa Farms е известна със своя пионерски модел на оранжерия на покрива. Водещата оранжерия на компанията, разположена на върха на индустриална сграда в квартал Ahuntsic-Cartierville в Монреал, се простира на над 63 000 квадратни метра и използва усъвършенствани хидропонни системи за отглеждане на разнообразен набор от зеленчуци целогодишно. Една от ключовите иновации на Lufa Farms е нейният бизнес модел директно към потребителите. Чрез абонаментна услуга, известна като “Lufa Box”, клиентите могат да се регистрират, за да получават седмични доставки на прясно събрана продукция директно до домовете си или определени пунктове за взимане. Този подход от фермата до масата не само гарантира максимална свежест и качество, но също така намалява разходите и вредните емисии от транспорт. Чрез образователни програми, фермерски обиколки и инициативи за популяризиране, Lufa Farms кани клиентите да се свържат с храната си и да научат за устойчивите земеделски практики.  В допълнение към водещата си оранжерия, Lufa Farms разшири дейността си, за да включи множество оранжерии на покрива в Монреал и околните райони. Тези съоръжения не само увеличават капацитета на компанията за производство на храни, но и служат като модели за градска устойчивост, демонстрирайки как градовете могат да използват недостатъчно използваните покривни пространства за отглеждане на храна по ефективен от гледна точка на ресурсите начин. 

 

Тези инициативи за градско земеделие са част от движението към устойчиво производство на храни, устойчивост на общността и стопанисване на околната среда. Използвайки потенциала на градските пространства, тези проекти не само осигуряват достъп до прясна, питателна храна, но и култивират по-дълбока връзка между жителите на града и храната, която ядат. Тъй като градското население продължава да нараства, инициативите за градско земеделие предлагат обещаващо решение на предизвикателствата на продоволствената сигурност, изменението на климата и урбанизацията.