Обозначения за сертифициран биологичен продукт

Лого на Европейския съюз за биологични продукти 

 

Биологичният начин на производство се означава върху продукти от растителен и животински произход чрез използване на думите “биологичен”, “екологичен”, “органичен” или техните производни “био” и “еко” и др. Логото на ЕС за биологични продукти единна визуална идентичност на произведените в Европейския съюз продукти от този вид и улеснява потребителите при идентифицирането на биологични продукти.  

Виж повече

Логото за биологични продукти може да се използва само за продукти, сертифицирани като такива от упълномощена контролна агенция или орган. Това означава, че продуктите отговарят на правилата за начина, по който трябва да бъдат произведени, преработени, транспортирани и съхранявани. Логото може да се използва само за продукти, които съдържат поне 95% биологични съставки и отговарят на допълнителни строги условия за останалите 5%.  До логото на ЕС трябва да бъде показан код на контролния орган и да бъде посочено мястото на произход на селскостопанските суровини в състава на продукта.  Знакът на ЕС, кодовият номер на контролиращото лице, обозначаването на мястото, където са отгледани земеделските суровини в състава на продукта се поставят на видно място при маркировката на продуктите. 

 

Логото е задължително за повечето биологични продукти и трябва да бъде показвано в съответствие със специфични правила.  То се използва за всички предварително пакетирани хранителни продукти, произведени и продавани като биологични в рамките на ЕС. Логото може да се използва и за вносни продукти, които съответстват на правилата на ЕС за внос на биологични продукти, непакетирани биологични продукти, биологични продукти от ЕС, продавани в държави извън ЕС, както и за целите на информационни кампании за насърчаване на биологичното производство. 

 

Освен логото за биологични продукти, в Европейския съюз се използват и географски обозначения. Европейските и национални схеми за качество в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г. насърчават производството на продукти със защитени географски означения и специфичен характер. Подпомагането дава възможност на местните производители да повишат имиджа на своите продукти и да получат достъп до нови пазари.  

С географското означение Защитено географско указание (ЗГУ) се установяват права върху интелектуална собственост по отношение на конкретни продукти, чиито качества са свързани с района на производство. 

Наименованията на продукти, регистрирани като Защитено наименование за произход (ЗНП), са тези, при които продуктите имат най-силни връзки с мястото на производство. 

За целта на етикетирането на биологични продукти в допълнение към знакът на ЕС, продуктите може да се обозначават и с национален знак, като отделните страни членки имат възможност за определят свои национални обозначения. Българският знак за биологични продукти е знакът „Калинка“.  

Обозначения за биологични продукти по света 

Много международни организации и отделни държави имат собствени обозначения и лога за биологични продукти. Всяко лого представлява различни стандарти и сертификати, предоставяйки на потребителите увереност за качеството и устойчивостта на продуктите, които купуват. 

Виж повече

Съединените американски щати използват лого за биологични продукти, одобрено от  Департамента за земеделие в изпълнение на Националната програма за биологично производство.  Сертифицираните ферми и предприятия имат правото да го използват,  за да идентифицират продуктите си като биологични.  

Логото на Международната федерация на движението за органично земеделие  може да се използва за продукти, сертифицирани от контролиращи лица, акредитирани от федерацията. 

Австралия използва собствено лого за органични продукти, съдържащо номер на сертификацията на съответния производител, преработвател или търговец.  

Правилата за сертифициране в Китай се определят от Администрацията за сертифициране и акредитация на Китай (CNCA). 

В Индия биологичните продукти се обозначават с лого и сертификационен номер на Агенцията за безопасност и стандартизация на храните.